Home » YAZILARIM » BOŞANMAK İSTİYORUM!

BOŞANMAK İSTİYORUM!

BOŞANMAK İSTİYORUM!

10 Ocak 2013

Evli çiftlerin kavgalarında, hayata geçiremeyecekleri halde; “Boşanıcam senden” ya da “Boşanmak istiyorum” gibi tehdit içeren cümleleri sıklıkla kullanmaları, karşı tarafı oldukça olumsuz etkilemekte, bilesiniz!

‘Boşanmak’ çok ciddi bir karardır. Boşanma kararı, çiftlerin evliliklerinde yaşadıkları sorunların çözümleri ile ilgili seçeneklerin tamamen tükendiğini düşündüklerinde, birarada yaşamanın artık imkansız olduğunu hissettiklerinde ve mutsuz olduklarında, herşeyi yeniden değerlendirdikten sonra artık birlikte bir hayat sürdüremeyecekleri sonucuna vardıklarında, karşılıklı alınan karardır.

Tek bir taraf bu noktaya gelmişse de, gerekçelerini ve duygularını paylaşarak karşı tarafın da zarar görmeyeceği şekilde ve boşanmak istemeyen tarafa destek vererek bu süreç yaşanmalıdır.

Bırakıp gidilemediği halde sürekli olarak edilen bu sözün, karşı tarafta yaptırım etkisi yaratmasını bir kenara atın, tam tersi eşinizin aklına boşanma fikri düşürdüğünüz gibi, bir de beklemediğiniz anda, “Ben senden ayrılmak istiyorum” isteği ile gelebileceğini unutmayın.

O zaman karşı tarafın en büyük silahı; “Ama sen yıllardır bunu istiyordun.” şeklinde olacak, sizin ise bunun karşısında söyleyecek pek de sözünüz olamayacaktır.

Poker oyununda;

blöf: ‘Elinde değerli kartlar olmadığı halde yüksek bahisler öne sürerek, diğer oyunculara elinde değerli kartlar olduğuna inandırmaya çalışmak’,

rölans: ‘Düşünmek için süre istemek’,

iflas: ‘Elindeki tüm parayı kaybetmek’ tir.

Uygun yaklaşım, ilişkinizde zorlandığınız dönemlerde “rölans” diyebilmektir. Aksi taktirde, siz birçok kereler blöf yaparsanız, bir süre sonra karşı tarafın “iflas” deme ihtimali yüksektir.

Akıldan çıkarılmaması gereken şey; her iki tarafın da birbirlerinin yokluğuna gerçekten hazır olup olmadıklarını iyice düşünüp, ondan sonra bu yola girmeleri gerektiğidir. Böyle olmadığı halde ‘boşanma’ sözünü sık kullananlar, bu durumla yüzleştiklerinde mevcut durumla başaçıkamamaktadırlar.

Hem karşı tarafın size olan saygısını, hem kendinize olan saygınızı kaybetmemek, hem de evliliğinizi korumak adına öfke ile değil, düşünerek konuşmak lazım.

Ne demişler: “Dilden gelen elden gelse, her fukara padişah olur”.

Uzm. Psikolog, Psikoterapist Ruşen Nur Arıkan