Home » YAZILARIM » OBSESİF KİŞİLİKLER

OBSESİF KİŞİLİKLER

OBSESİF KİŞİLİKLER

22 Eylül 2011

Takıntılı, düzen meraklısı, mükemmeliyetçi, karar vermede zorlanan, iştakipçisi, kolay iş delege edemeyen, detaycı, kontrol odaklı biri misiniz?

Ödemeler zamanında yapılmazsa, işler yarına kalırsa, söz verdiğiniz zamanyerine getiremediyseniz; huzurunuz, uykunuz tamamen kaçıyor mu?

Olaylara bakış açınız siyah ya da beyaz veya bir ya da sıfır şekinde mi? Griler veara değerler hayatınızda pek yok mu?

Yaşadığınız bir olayı veya herhangi bir durumu karşınızdaki birine anlatırken, karşınızdaki ya yanlış anlarsa diye, aşırı detaylandırıp dağıldığınız ve aslında başlangıçta neden sözettiğinizi unuttuğunuz oluyor mu?

Para konusunda fazlasıyla tutumlu musunuz?

Bir parça huzur için ağır yükler kaldırmak, sürekli kontrol duygusu hissetmeye çalışmak, delege edilmesi gereken işleri bile delege edememek ve en iyisini ben yaparım demek, bazen işleri tekrar tekrar kontrol etme ihtiyacı, aşırı düzenlilik, sürekli mükemmeli yakalamaya çalişmak ve olmadığını düşünüp mutsuz olmak…

Ne kadar yorucu,

Ne kadar yıpratıcı,

Ne kadar tüketici,

Ve ne kadar az yaşamak!

İş takipçiliği özellikleriyle birçok obsesif karakter başarılıdır ama bedeli yaratıcılıktan uzak bir yaşam biçimi, daha yorgun bir beden, hiçbir zaman tam olarak gevşeyememe, esnek olamama ve giderek tükenmiş bir ruh hali. Bazen de rahatsız edici, ısrarcı ve tekrarlayıcı düşüncelerle gelen hastalık durumu.

Altta yatan inançlar sorgulanırsa, hata yapma kaygısı, başarısız olma korkusu, kontrolü tamamen yitireceği ve bir daha toparlayamayacağı endişeleri ve suçluluk duygularından beslenir.

Daha farklı bir yaşam, iş yapma ve ilişki kurma biçimi öğrenilemez mi? Öğrenilir… Yeter ki durumun farkında olun ve yardım alın.